Autor Tema: Elektroshema for dummies  (Posjeta: 37355 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ajjajjaj

  • Tomos Rider
  • Trade Count: (2)
  • Trgovac
  • *
  • Postova: 513
  • Spol: Muški
Elektroshema for dummies
« : Studeni 01, 2011, 18:13:59 »
  • +12
Često se postavljaju pitanja kako spojit svjetla na motor, di ide koja žica itd...
Čini mi se da ide malo teže čitanje elektroshema, pa ću u ovo temi objasnit osnove tako da ljudi mogu sami spajat i da se vidi, jednom kad se nauči, može se radit šta se god hoće.


Evo prvo kako izgleda elektroshema. Ovo je shema za atx 50 c.
Sad ću pokazat dijelove kako izgledaju na instalaciji (lijeva slika) a kako u stvarnom životu (desna slika).

Automat žmigavca.Bobina.Desni prekidač.Lijevi prekidač.Obrtomjer.Prednje svijetlo.Prekidač štop svjetla nožni.Regulator napona.Spoj na masu.Truba.Zadnje svijetlo.Žmigavac (shema desnog).Na idućoj slici se pokušava dočarat kako struja “teče” kroz instalaciju.

Prvi korak je da struja iz paljenja odlazi u regulator napona. Regulator napona nam smanjuje napon na vrijednost od cca. 13 V. U drugom koraku struja ide iz regulatora napona u prekidač svjetla i automat žmigavca a u trećem koraku struja se dalje grana u sirenu I prekidač kočnice nožni Itd…Na ovoj slici se pokazuje kako je riješen spoj na masu, iz slike se vidi kako je na drugi spoj spojena instalacija zadnjeg svijetla i zadnjih žmigavaca a na prvi spoj je spojeno sve ostalo.Iz gornje dvije slike smo vidjeli kako struja dolazi do potrošaća i kako je riješeno spajanje na masu, na idućoj slici možemo vidjet kako se upali npr. štop svitlo.

Struja koracima 1,2 i 3 dođe do prekidača štop svjetla, kad pritisnemo zadnju kočnicu struja nastavi teći kroz prekidač do štop svjetla i dalje smeđom žicom dođe do mase.Dalje.. smeđa žica je masa a to znači da se može spojiti bilo gdje na ramu, tako da se ne trebate zamarat ako ne možete nać smeđju žicu, uzmete komad žice i spojite je na ramu i imate masu.
Osim u slučaju trube, tu se mora nać točna smeđa žica.
Vidi se na shemi da su svi potrošači osim trube spojeni na spoj 1 i 2.

Masu koriste truba, svi žmigavci i sva svjetla.

Kad znate da se ne treba mislit za smeđju žicu to vam je već skoro pola posla manje.

Tako da npr. za desni žmigavac (prednji i zadnji) treba nac samo pravu sivu žicu.

Kažem pravu sivu žicu zato sta se na shemi vidi da ima više sivih žica, pa ako vam se ne da gledat koja je točno siva žica za desni žmigavac onda možete žmigavac jednom žicom spojit na masu te na prekidaču uključiti desni pokazivač smjera i pokusat spojit par sivih žica dok ne dodjete do one koja vam pali i gasi žmigavac.

Prednje svijetlo je najkompliciranije jer kod njega imamo tri režima rada a to su:

1.   pozicija
2.   kratko svijetlo
3.   dugo svijetlo

i kad znate da vam treba masa onda je logično da se prednje svijetlo spaja sa četiri žice.

Evo shema kako se spaja prednje svijetlo. Znači.. smeđa žica je masa, bijela je za kratko, plava za dugo svjetlo a siva za poziciju.Na iduće dvije slike se pokazuje kako se pozicija pali. Struja iz paljenja "ide" u regulator napona pa do prekidača i dalje do prednje i zadnje pozicije te do svjetla obrtomjera i brzinomjera.
Žuto sam oboja svjetla koja se pale.Na ovoj se slici vidi što se događa kada prekidač svjetla (desni prekidač) stavimo na poziciju. Elementi 2 i 3 se dodirnu te struja nastavi teći do potrošaća.A sad ista stvar za kratko svjetlo.Shema za dugo svjetlo.I evo što se događa sa desnim prekidačem, kad mjenjamo režim rada, ugašeno, pozicija i svjetlo (kratko i dugo).

Kad je ugašeno elementi 1, 2 i 3 se ne dodiruju.
Kad je prekidač na poziciji elementi 2 i 3 se dodiruju.
Kad je svjetlo upaljeno elementi 1, 2 i 3 se dodiruju.Shema lijevog prekidača.

Kad je kratko svjetlo upaljeno dodiruju se elementi 1 i 2.
Kad je dugo svjetlo upaljeno dodiruju se elementi 3 i 4.Lijevi i desni prekidač sam pomica i na shemama za poziciju, kratko i dugo svjetlo ali naknadno sam uveća i odvojia tako da se i na njih obrati pažnja.

*evo u privitku elektroshema u autocadu ako kome triba.
« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2013, 15:24:48 dooomy08 »